Sted: | Bergen |
År: | 1773 |
Type: | Priskurant |
Valuta: | Riksdaler courant (1625 – 1813) |
Kilder: | Norges Bank |
Notat: | Data gitt av Jan Tore Klovland. For forskningen se Norges Banks Working Paper 2013.23: http://www.norges-bank.no/en/Published/Papers/Working-Papers/2013/WP-201323/ |
Last ned som regneark.
Nr. | Handelsvare | Enhet | Mengde | Juli | August | September | Oktober | November | Desember | V.g. | Notat | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Fra | Til | Fra | Til | Fra | Til | Fra | Til | Fra | Til | Fra | Til | Fra | Til | |||||||||||||||||||
1 | BARLEY [BYGG] - Danish Heavy - A2_1 | tønner | 1 | 2 | 31 17/25 | 2 | 32 | |||||||||||||||||||||||||
2 | BARLEY [BYGG] - Danish Light - A2_3 | tønner | 1 | 2 | 7 17/25 | 1 | 79 17/25 | 1 | 72 | 1 | 85 | |||||||||||||||||||||
3 | BARLEY [BYGG] - Danish Medium - A2_2 | tønner | 1 | 2 | 15 21/25 | 2 | 1 | 79 17/25 | 2 | |||||||||||||||||||||||
4 | BARLEY [BYGG] - Mecklenburg or Polish - A2_4 | tønner | 1 | 2 | 24 | 2 | 8 16/25 | 1 | 88 8/25 | 2 | 8 | |||||||||||||||||||||
5 | BUTTER [SMOR] - Butter - C1_1 | tønner | 1 | 18 | 18 | 18 | 18 | |||||||||||||||||||||||||
6 | CALFSKIN [KALVESKINN] - Calfskin - I2_1 | deger | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||
7 | COAL [KULL] - Coal Newcastle - P2_1 | tønner | 1 | 66 6/25 | 66 6/25 | 66 6/25 | 66 | |||||||||||||||||||||||||
8 | FISH OIL [TRAN] - Bright blank - M1_3 | tønner | 1 | 13 | 24 | 14 | 24 | 14 | 31 17/25 | 13 | 90 | |||||||||||||||||||||
9 | FISH OIL [TRAN] - Brown brun - M1_1 | tønner | 1 | 13 | 24 | 14 | 24 | 14 | 31 17/25 | 13 | 90 | |||||||||||||||||||||
10 | FISH OIL [TRAN] - Train oil Greenland - M1_7 | tønner | 1 | 13 | 72 | 14 | 14 | 13 | 88 | |||||||||||||||||||||||
11 | FISH OIL [TRAN] - Train oil porbeagle håbrann - M1_8 | tønner | 1 | 13 | 48 | 14 | 24 | 14 | 31 17/25 | 14 | 2 | |||||||||||||||||||||
12 | FLAX [LIN] - Flax Baltic lin - L6_1 | våger | 1 | 3 | 28 4/5 | 3 | 28 4/5 | 3 | 28 4/5 | 3 | 29 | |||||||||||||||||||||
13 | FLAX [LIN] - Flax Heede (coarse) lin Heede - L6_2 | våger | 1 | 1 | 28 4/5 | 1 | 28 4/5 | 1 | 28 4/5 | 1 | 29 | |||||||||||||||||||||
14 | FRESH AND SALTED FISH [FERSK OG SALTET FISK] - Bream brasme - D6_4 | tønner | 1 | 3 | 2 | 79 17/25 | 2 | 64 8/25 | 2 | 80 | ||||||||||||||||||||||
15 | FRESH AND SALTED FISH [FERSK OG SALTET FISK] - Cod large (spring) torsk - D6_1 | tønner | 1 | 3 | 31 17/25 | 3 | 2 | 64 8/25 | 3 | |||||||||||||||||||||||
16 | FRESH AND SALTED FISH [FERSK OG SALTET FISK] - Cod small (autumn) torsk - D6_2 | tønner | 1 | 3 | 2 | 64 8/25 | 2 | 48 | 2 | 69 | ||||||||||||||||||||||
17 | FRESH AND SALTED FISH [FERSK OG SALTET FISK] - Ling salted lange - D6_3 | tønner | 1 | 3 | 2 | 79 17/25 | 2 | 64 8/25 | 2 | 80 | ||||||||||||||||||||||
18 | FRESH AND SALTED FISH [FERSK OG SALTET FISK] - Pollock large sei - D6_5 | tønner | 1 | 2 | 16 8/25 | 2 | 16 8/25 | 2 | 16 | |||||||||||||||||||||||
19 | FRESH AND SALTED FISH [FERSK OG SALTET FISK] - Salmon salted laks - D6_6 | tønner | 1 | 10 | 10 | 9 | 9 | 64 | ||||||||||||||||||||||||
20 | GOATSKIN [GEITESKINN] - Buckskin large interior innlandsk bukkeskinn - I4_3 | pund | 1 | 9 123/125 | 9 123/125 | 9 123/125 | 10 | |||||||||||||||||||||||||
21 | GOATSKIN [GEITESKINN] - Buckskin large Nordland Nordlandsk bukkeskinn - I4_1 | pund | 1 | 14 122/125 | 14 122/125 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||
22 | GOATSKIN [GEITESKINN] - Buckskin small interior innlandsk bukkeskinn - I4_4 | pund | 1 | 7 1/125 | 7 1/125 | 7 1/125 | 7 | |||||||||||||||||||||||||
23 | GOATSKIN [GEITESKINN] - Buckskin small Nordland Nordlandsk bukkeskinn - I4_2 | pund | 1 | 9 3/125 | 9 3/125 | 9 | ||||||||||||||||||||||||||
24 | GOATSKIN [GEITESKINN] - Goatskin geiteskinn - I4_11 | deger | 1 | 2 | 79 17/25 | 2 | 79 17/25 | 3 | 2 | 85 | ||||||||||||||||||||||
25 | HEMP [HAMP] - Hemp Drojaner - L5_4 | våger | 1 | 2 | 10 14/25 | 2 | 10 14/25 | 2 | 10 14/25 | 2 | 11 | |||||||||||||||||||||
26 | HEMP [HAMP] - Hemp Heede - L5_6 | våger | 1 | 1 | 11 1/25 | 1 | 11 1/25 | 1 | 11 1/25 | 1 | 11 | |||||||||||||||||||||
27 | HEMP [HAMP] - Hemp Pass - L5_5 | våger | 1 | 1 | 83 1/25 | 1 | 83 1/25 | 1 | 83 1/25 | 1 | 83 | |||||||||||||||||||||
28 | HEMP [HAMP] - Hemp Riga seconds - L5_1 | våger | 1 | 2 | 50 22/25 | 2 | 35 1/25 | 2 | 35 1/25 | 2 | 40 | |||||||||||||||||||||
29 | HERRING [SILD] - Norland Herring C Nordlandssild - D5_6 | tønner | 1 | 2 | 64 8/25 | 2 | 2 | 31 17/25 | 2 | 32 | ||||||||||||||||||||||
30 | HERRING [SILD] - Norland Herring K Nordlandssild - D5_4 | tønner | 1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 32 | ||||||||||||||||||||||||
31 | HERRING [SILD] - Spring herring large vårsild - D5_10 | tønner | 1 | 2 | 24 | 2 | 31 17/25 | 2 | 31 17/25 | 2 | 29 | |||||||||||||||||||||
32 | HERRING [SILD] - Summer herring C sommersild - D5_3 | tønner | 1 | 2 | 1 | 48 | 1 | 64 8/25 | 1 | 70 | ||||||||||||||||||||||
33 | HERRING [SILD] - Summer herring K sommersild - D5_1 | tønner | 1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 32 | ||||||||||||||||||||||||
34 | HOPS [HUMLE] - Braunschweig - F9_3 | våger | 1 | 6 | 6 | 6 | ||||||||||||||||||||||||||
35 | HOPS [HUMLE] - Flanders - F9_1 | våger | 1 | 4 | 48 | 5 | 4 | 48 | 4 | 64 | ||||||||||||||||||||||
36 | IRON [JERN] - Iron Norwegian - N1_1 | våger | 1 | 1 | 3 21/25 | 1 | 7 17/25 | 1 | 16 8/25 | 1 | 9 | |||||||||||||||||||||
37 | LINEN GOODS [LINVARER] - Sailcloth Holland seilduk - L7_3 | stykk | 1 | 15 | 31 17/25 | 15 | 31 17/25 | 15 | 31 17/25 | 15 | 32 | |||||||||||||||||||||
38 | LINEN GOODS [LINVARER] - Sailcloth Lübeck seilduk - L7_2 | stykk | 1 | 7 | 31 17/25 | 7 | 31 17/25 | 7 | 31 17/25 | 7 | 32 | |||||||||||||||||||||
39 | LINEN GOODS [LINVARER] - Sailcloth St Petersburg seilduk - L7_1 | stykk | 1 | 9 | 31 17/25 | 9 | 31 17/25 | 9 | 31 17/25 | 9 | 31 17/25 | 9 | 31 17/25 | 9 | 31 17/25 | 9 | 32 | |||||||||||||||
40 | MALT [MALT] - Malt Danish Jutland - G2_3 | tønner | 1 | 2 | 39 21/25 | 2 | 1 | 79 17/25 | 2 | 8 | ||||||||||||||||||||||
41 | MALT [MALT] - Malt Danish Zealand - G2_4 | tønner | 1 | 2 | 48 | 2 | 15 21/25 | 2 | 24 | 2 | 29 | |||||||||||||||||||||
42 | MALT [MALT] - Malt Pommerania - G2_2 | tønner | 1 | 3 | 2 | 48 | 2 | 48 | 2 | 64 | ||||||||||||||||||||||
43 | OATS [HAVRE] - Oats Baltic (Ost-See) - H3_2 | tønner | 1 | 1 | 47 77/125 | 1 | 31 17/25 | 1 | 7 17/25 | 1 | 29 | |||||||||||||||||||||
44 | OATS [HAVRE] - Oats Danish - H3_1 | tønner | 1 | 1 | 55 17/25 | 1 | 24 | 1 | 15 9/25 | 1 | 32 | |||||||||||||||||||||
45 | PEAS [ERTER] - Peas Baltic - F2_2 | tønner | 1 | 4 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||
46 | PEAS [ERTER] - Peas Danish - F2_1 | tønner | 1 | 3 | 64 8/25 | 3 | 3 | 31 17/25 | 3 | 32 | ||||||||||||||||||||||
47 | ROE [ROGN] - Roe unspecified (until 1863), thereafter prime - D7_1 | tønner | 1 | 11 | 11 | |||||||||||||||||||||||||||
48 | RYE [RUG] - Danish (before 1803 Zealand) - A1_3 | tønner | 1 | 2 | 63 21/25 | 2 | 2 | 32 | ||||||||||||||||||||||||
49 | RYE [RUG] - Danish (Jutland) - A1_4 | tønner | 1 | 2 | 79 17/25 | 2 | 80 | |||||||||||||||||||||||||
50 | RYE [RUG] - Danzig & Königsberg - A1_1 | tønner | 1 | 3 | 32 16/25 | 2 | 80 16/25 | 3 | 3 | 6 | ||||||||||||||||||||||
51 | RYE [RUG] - Latvia - A1_6 | tønner | 1 | 3 | 16 8/25 | 2 | 80 16/25 | 2 | 80 16/25 | 2 | 91 | |||||||||||||||||||||
52 | RYE [RUG] - Mecklenburg & Pomerania - A1_2 | tønner | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||||
53 | SALT [SALT] - Cadiz - P1_2 | tønner | 1 | 1 | 40 8/25 | 1 | 48 | 1 | 55 17/25 | 1 | 48 | |||||||||||||||||||||
54 | SALT [SALT] - Eiland (Mediterranean) - P1_3 | tønner | 1 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 8/25 | 2 | 1 | 75 | ||||||||||||||||||||||
55 | SALT [SALT] - French - P1_5 | tønner | 1 | 1 | 55 17/25 | 1 | 55 17/25 | 1 | 64 8/25 | 1 | 59 | |||||||||||||||||||||
56 | SALT [SALT] - St Ubes (Setubal) - P1_1 | tønner | 1 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 8/25 | 2 | 1 | 75 | ||||||||||||||||||||||
57 | SHEEPSKIN [SAUESKINN] - Sheepskin - I3_1 | deger | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||
58 | SPIRITS [BRENNEVIN] - Grain spirits Altona - G1_1 | tønner | 1 | 18 | 48 | 17 | 17 | 17 | 49 | |||||||||||||||||||||||
59 | SPIRITS [BRENNEVIN] - Grain spirits Flensburg - G1_2 | tønner | 1 | 17 | 17 | 17 | 17 | |||||||||||||||||||||||||
60 | SPIRITS [BRENNEVIN] - Spirits French - G1_3 | anker | 1 | 7 | 6 | 48 | 6 | 6 | 48 | |||||||||||||||||||||||
61 | SPIRITS [BRENNEVIN] - Wine Bordeaux red - G1_19 | oksehoder | 1 | 50 | 50 | 50 | 50 | |||||||||||||||||||||||||
62 | SPIRITS [BRENNEVIN] - Wine white - G1_20 | oksehoder | 1 | 30 | 30 | 30 | 30 | |||||||||||||||||||||||||
63 | SPLIT, SALTED AND DRIED COD [KLIPPFISK] - Klippfisk Lofoten - D1_1 | våger | 1 | 1 | 24 | 1 | 24 | 1 | 24 | 1 | 24 | |||||||||||||||||||||
64 | STOCKFISH:POLLOCK [TØRRFISK: SEI] - Småsei (small) - D4_4 | våger | 1 | 33 123/125 | 33 123/125 | 36 | 35 | |||||||||||||||||||||||||
65 | STOCKFISH:POLLOCK [TØRRFISK: SEI] - Storsei Nordland (large) - D4_1 | våger | 1 | 68 4/25 | 72 | 68 4/25 | 69 | |||||||||||||||||||||||||
66 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Blanke bromser - D3_12 | våger | 1 | 1 | 31 17/25 | 1 | 31 17/25 | 1 | 24 | 1 | 29 | |||||||||||||||||||||
67 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Blanke lenger - D3_13 | våger | 1 | 2 | 2 | 16 8/25 | 2 | 16 8/25 | 2 | 11 | ||||||||||||||||||||||
68 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Gemeinlenger - D3_5 | våger | 1 | 1 | 7 17/25 | 1 | 7 17/25 | 1 | 16 8/25 | 1 | 11 | |||||||||||||||||||||
69 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Höcherfisk hollender - D3_9 | våger | 1 | 1 | 3 21/25 | 1 | 3 21/25 | 1 | 1 | 3 | ||||||||||||||||||||||
70 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Losfisk Hamburg - D3_15 | våger | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||
71 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Losfisk lübsk - D3_14 | våger | 1 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 | |||||||||||||||||||||
72 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Middelfisk Hamburg - D3_16 | våger | 1 | 84 | 84 | 79 17/25 | 83 | |||||||||||||||||||||||||
73 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Rotskjær sunnmørsk - D3_17 | våger | 1 | 1 | 12 | 1 | 12 | 1 | 12 | 1 | 12 | |||||||||||||||||||||
74 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Skrulenger - D3_6 | våger | 1 | 1 | 24 | 1 | 24 | 1 | 40 8/25 | 1 | 29 | |||||||||||||||||||||
75 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Wecherfisk hollender - D3_7 | våger | 1 | 1 | 31 17/25 | 1 | 31 17/25 | 1 | 24 | 1 | 29 | |||||||||||||||||||||
76 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Wecherfisk lübsk - D3_8 | våger | 1 | 1 | 48 | 1 | 48 | 1 | 48 | 1 | 48 | |||||||||||||||||||||
77 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Zartfisk dansk - D3_10 | våger | 1 | 1 | 7 17/25 | 1 | 7 17/25 | 1 | 7 17/25 | 1 | 8 | |||||||||||||||||||||
78 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Zartfisk hollender - D3_1 | våger | 1 | 1 | 40 8/25 | 1 | 40 8/25 | 1 | 40 8/25 | 1 | 40 | |||||||||||||||||||||
79 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Zartfisk lübsk - D3_11 | våger | 1 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 8/25 | 1 | 64 | |||||||||||||||||||||
80 | STOCKFISH:RAW CUT [TØRRFISK: ROTSKJÆR] - Zartlenger large - D3_3 | våger | 1 | 2 | 2 | 16 8/25 | 2 | 31 17/25 | 2 | 16 | ||||||||||||||||||||||
81 | STOCKFISH:ROUNDFISH [TØRRFISK:RUNDFISK] - Bremer - D2_2 | våger | 1 | 1 | 40 8/25 | 1 | 40 8/25 | 1 | 72 | 1 | 51 | |||||||||||||||||||||
82 | STOCKFISH:ROUNDFISH [TØRRFISK:RUNDFISK] - Hollender almindelig - D2_1 | våger | 1 | 1 | 48 | 1 | 48 | 1 | 79 17/25 | 1 | 59 | |||||||||||||||||||||
83 | STOCKFISH:ROUNDFISH [TØRRFISK:RUNDFISK] - Mager & utskudd - D2_3 | våger | 1 | 1 | 1 | 1 | 16 8/25 | 1 | 5 | |||||||||||||||||||||||
84 | STOCKFISH:ROUNDFISH [TØRRFISK:RUNDFISK] - Titling Bremer - D2_13 | våger | 1 | 1 | 7 17/25 | 1 | 7 17/25 | 1 | 16 8/25 | 1 | 11 | |||||||||||||||||||||
85 | STOCKFISH:ROUNDFISH [TØRRFISK:RUNDFISK] - Titling gemein - D2_14 | våger | 1 | 64 8/25 | 64 8/25 | 64 8/25 | 64 | |||||||||||||||||||||||||
86 | STOCKFISH:ROUNDFISH [TØRRFISK:RUNDFISK] - Titling Hollender - D2_12 | våger | 1 | 1 | 40 8/25 | 1 | 40 8/25 | 1 | 64 8/25 | 1 | 48 | |||||||||||||||||||||
87 | TALLOW [TALG] - Tallow - M3_1 | tønner | 1 | 25 | 26 | 26 | 25 | 64 | ||||||||||||||||||||||||
88 | TAR [TJÆRE] - Tar Norwegian - M4_1 | tønner | 1 | 2 | 64 8/25 | 2 | 64 8/25 | 3 | 2 | 75 | ||||||||||||||||||||||
89 | TAR [TJÆRE] - Tar Swedish - M4_2 | tønner | 1 | 3 | 16 8/25 | 3 | 3 | 31 17/25 | 3 | 16 | ||||||||||||||||||||||
90 | TOBACCO [TOBAKK] - One pund from tobacco chest - G3_4 | pund | 1 | 12 24/25 | 12 24/25 | 12 24/25 | 13 | |||||||||||||||||||||||||
91 | TOBACCO [TOBAKK] - Tobacco Virginia leaf brown - G3_1 | våger | 1 | 3 | 16 8/25 | 3 | 3 | 3 | 5 | |||||||||||||||||||||||
92 | WHEAT [HVETE] - Danzig & Königsberg - A3_2 | tønner | 1 | 5 | 24 | 5 | 72 | 6 | 5 | 64 | ||||||||||||||||||||||
93 | WHEAT [HVETE] - Latvia - A3_4 | tønner | 1 | 5 | 5 | 48 | 5 | 24 | ||||||||||||||||||||||||
94 | WHEAT [HVETE] - Mecklenburg & Pomerania - A3_3 | tønner | 1 | 5 | 5 | 64 8/25 | 5 | 32 |
Priser er gitt i daler og skilling.
V.g. – Vektet gjennomsnitt hvor hver pris er vektet likt med antall dager prisen gjelder for.